luni, 23 martie 2015

subiecte lucrare nefrologie

TEMATICA:
  1. Enumerati si definiti tulburarile de diureza, tulburarile de mictiune, de culoare prezente in afectiunile renale
Tulburari de mictiune:
-          Polakiurie: defineste cresterea frecventei mictiunilor de la 3-4 mictiuni /24 h cat e normal la mai multe. Poate fi fiziologica si apare in special dupa ingtestia crescuta de lichide, dupa diuretice si in mod patologic apare in Dz, in D insipid, in cancer de prostata, in insuficienta renala, in cistite tuberculoase, in adenoame de prostata, tumori uterine, etc.
-          Disuria: defineste dificultatea actului mictional, care poate fi o disurie la inceputul procesului (disurie initiala – adenom si carcinom de prostata, urinare cu jet scazut) si poate fi o disurie terminala in afectiuni ale uretrei, in cistite sau in afectiuni ale maduvei spinarii.
-          Retentia urinara defineste incapacitatea vezicii urinare de a-si goli continutul. Aceasta retentie poate fi completa, cu aparitia globului vezical sau incompleta frecvent in adenomul de prostata atunci cand in vezica ramane un volum de urina care reprezinta reziduul vezical si care favorizeaza aparitia infectiei.
-          Nicturia: defineste necesitatea de a urina noaptea, atunci cand cantitatea de urina eliminata este egala sau mai mare decat cantitatea diurna (1/4 din cantitatea de urina de peste zi)
-          Incontinenta urinara: defineste emisia involuntara de urina si care la adult este frecventa in epilepsie, toxiinfectii grave, afectiuni ale maduvei spinarii. Are drept echivalent la copii enurezisul.
Tulburari de diureza sau tulburari ale volumului urinar. In mod normal, diureza se coifreaza intre 800-2000 ml/24 h. Tulburarile de diureza constau din poliuri care defineste cresterea cantitatii de urina peste 2l/24h. Poliuria poate fi fiziologica la expunerea la frig, emoii, umezeala, stres, dar poate fi si patologica de cauze renale in cazul colicii renalii al glomerulonefritelor acute sau in insuficienta renala. Poate fi si extrarenala de cauze medicamentoase, la administrarea de diuretice, in crizele dureroase de angina pectorala, in Dz si insipid sau insuficienta cardiaca.
Oliguria defineste un volum de urina intre 500 si 800 ml/24h. Poate fi fiziologica prin reducerea severa a aportului de apa, dupa transpiratii abundente, dupa febra sau pierderi mari de lichide prin diaree si varsaturi, De asemenea, poate fi patologica in insuficienta cardiaca, in colicile renale.
Anuria defineste o tulburare de diureza intotdeauna patologica si consta in reducerea volumului urinar sub 300 ml/24h. Apare in hipotensiue, in glomerulonefrite acute si poate fi o anurie reversibila in insuficienta renala acuta si o anurie ireversibila in insuficienta renala cronica in stadiul final.
O alta tulburare este opsiuria care reprezinta eliminarea intarziata de urina fata de momentul ingestiei lichidului. In mod normal dupa ingestia de lichide, acestea se elimina in urmatoarele 4 ore.
Este frceventa in boli endocrine, atunci cand se produce o hipersecretie a hormonului antidiuretic.
In bolile renale apar si modificari de culoare si aspect ale urinei si constau din:
-          Hematurie: prezenta sangelui in urina. Poate fi macroscopica cand se observa cu ochiul liber sau microscopica. Cauze: bolile hematologice ca leucemiile. Administrarea de citostatice si anticoagulante, boli renale (glomerulonefrite acute si cronice, TBC renala, litiaza renala, traumatisme si infectii renale, adenomul si cancerul de prostat, tumorile renale), bolile infectioase (scarlatina, rujeola, etc)
-          Piurie: prezenta de puroi in urina. Se considera atunci cand leucocitele depasesc 100.000 la litrul de urina. Cauze: TBc renala, neoplasm, litiaza suprafinfectata, cistita, prostatite
-          Proteinuria: eliminarea de proteine in urina
-          Lipuria: defineste eliminarea de grasimi in urina, grasimi care pot avea ca sursa fie sangele, fie rezultate ale afectiunilor hepatice, pancreatite, etc.
-          Edemul renal: crestere a lichidului din spatiile intercelulalre care coexista cu o boala renala. Debuteaza de regula la pleoape, in special in nefrite, apare dimineata si ulterior se extinde la fata, maleole, coapse, etc. Este un edem moale, alb, lasa godeu la compresiune, pielea este palida, lucioasa si subtiata. In stadiile avansate de boala, edemul se generalizeaza producand anasarca, care afecteaza si viscerele cum ar fi laringele, plamnul, retina, etc.
In bolile renale se inscriu si HTA gratie eliminarii de secretie de renina care produsa in exces determina vasoconstrictie arteriolara si drept consecinta cresterea TA.

  1. Diagnosticul bolilor renale macroscopic, microscopic, si in sange
Examenul urinei: cea mai simpla si veche metoda de explorare a rinichiului si care incepe cu examenul macroscopic al urinei apreciindu-se:
·         Culoarea urinei care trebuie sa fie galben – pai, devine rosie in hematurie.
·         Mirosul urinei – poate fi amoniacal in infectii; miros mere acre in Dz
·         Reactia urinei – normal are reactive acida, pH-ul se inscribe intre 5.8 – 8
·         Densitatea urinei se apreciaza cu urodensiometrul. Densitate normal 1012-1022, poate fi scazuta in hipostenurie si crescuta in hiperstenurie.
·         Dozarea proteinelor (normal sunt absente); glucoza, pigmenti; saruri biliare. Se efectueaza cu hartiile test impregnate cu indicatori.
Examenul macroscopic este urmat de examinare microscopica, care defineste sedimentul urinar.
Acest examen se efectueaza pe urina proaspat recoltata, de preferinta urina de dimineata, iar studiul se efectueaza pe sedimentul rezultat prin centrifugarea urinei, cu examen intre lama si lamella (fara colorare).
Studiul sedimentului urinar arata eliminarewa de origine celulara precum hematiile, leucocitele, epiteliile dar si cristalele, cilindrii si microbii prezenti.
In al treilea rand, functia renala se apreciaza si prin determinarea concentratiei din sange a principalelor produse azotate: acid uric, uree, creatinina.
Acidul uric: normal in plasma 3.5-8 mg%. Valori crescute: sunt prezente in afectiune renala si in afectiuni extrarenale precum guta, pneumonia, leucemiile, etc.
Uree (20-40 mg%): valoarea variaza in raport cu ingestia de proteine si cu diureza. Ureea creste ca valoarea in oligurie si in regimurile bogate in proteine.
Creatinina (concentratia serica normala 0.6-1.8 mg%). Valorile nu sunt influentate de aportul alimentar/diureza.

  1. Glomerulonefritele: definitie, aspect clinic, etiologie, forme clinice (in focar si difuza)
GLOMERULONEFRITA IN FOCAR

            Defineste o afectiune glomerulara determinate de infectiile acute, predominant streptococice.
            Poate aparea dupa scarlatina, angine acute, sinuzite, otite, bronsite sau granuloame dentare.
            Agentul etiologic cel mai frecvent este streptococul hemolitic, dar poate fi determinat si de stafilococ, pneumococ sau virus.
            Simptomatologie
-          Debutul: cel mai frecvent acutm cu febra 38-39, frisoane, dureri lombare, cefalee, greturi, varsaturi, oboseala, inapetenta
-          Simptom dominant: hematuria
Urinile sunt reduse cantitativ de culoare rosie sau brun inchis – hematuria macroscopica. Urina poate prezenta si mici cantitati de albumina si leucocite.
Examenul bacteriologic al urinei evidentiaza prin urocultura germenul incriminant si producerea afectiunii.
Ceea ce caracterizeaza aspectul clinic: absenta edemelor; absenta HTA, absenta semnelor de insuficienta renala.
Evolutia
In doua stadii: acuta – frecventa la copii si tineri. Din momentul in care debuteaza, in aproximativ 1 an, boala se considera in stadiul cronic.
Prognostic: in general favorabil. Depinde de promptitudinea indepartarii infectiei sau tratamentul adecvat.
Tratament:
-          Profilactic – consta in tratarea corecta a infectiei acute sau cronice cu antibiotic
-          Curative: vizeaza in special hematuria, prin administrarea vitaminei C 1-2 fiole im/zi, vit. K 1-3 fiole/zi, hemosistan 1-2 fiole/zi associate cu repaus la par si cu regim hipoproteic si hiposodat.

GLOMERULONEFRITA ACUTA DIFUZA

Este o afectiune renala bilaterala, care afecteaza capilarele glomerulare, este de natura inflamatorie si se caracterizeaza printr-o triada simptomatica constand din:
1. edeme
2. hematurie
3. HTA
Privind etiologia acestei afectiuni exista o pluralitate etiologica, astfel se cunosc:
- factorii etiologici determinanti reprezentati de infectiile acute in special cele streptococice, secundare amigdalitelor acute, sinuzitelor, bronsitelor
Cercetarile bacterilogice actuale au evidentiat faptul ca in mod constant agentul etiologic este streptococul hemolitic din grupa A, tipul 12.
In completarea etiologiei se inscriu si infectiile virotice, precum gripa si oreionul, dar si o serie de factori exogeni (plumb, arsenic, mercur).
In etiologia acestei boli se cunosc si factori favorizanti precum frigul, oboseala, traumatismele psihice.
Afectiunea este frecventa la copii si adulti tineri, in special la sexul masculin, frecvemta fiind in lunile de toamna si iarna.
Privind patogenia (mecanismul de producere a bolii) se considera ca mecanismul este alergic, prin formarea de autoanticorpi antirinichi ceea ce determina leziunile renale glomerulare, capilarele glomerulare reactionand in primul rand la acesti autoanticorpi.
Simptomatologie
Debutul poate fi brutal, cu febra 38-39, cu dureri lombare, frison, cefalee, greata, varsaturi, inapetenta.
Debutul poate fi si insidios cu vagi dureri lombare, oboseala, inapententa, subfebrilitate care sa apara dupa 10-12 zile de la infectia streptococica, dupa o scarlatina sau poate apare chiar in convalescenta bolii infectioase.
Perioada de stare a bolii se manifesta prin:
1. prezenta sindromului urinar caracterizat prin oligurie (200-500ml/24h), proteinurie moderata (2-5 gr/1000), hematurie microscopica care reprezinta simptomul principal si inconstant prezenta de cilindrii, ceea ce defineste cilinduria.
2. prezenta edemului sindromatos: tumefierea pleoapelor observata dimineata si prezenta unui edem moale, palid, in formele usoare de boala care raman limitat la pleoape sau maleole, dar care in formele severe ale bolii se poate generaliza determinand anasarca (edem generalizat).
3. sindromul cardiovascular care se instaleaza in primele zile de boala si care consta din cresterea TA care ajunge la valori de 180-200 mmHg cu modificari severe ale tensiunii minime care ajunge intre 120-125mmHg. Ca o consecinta a acestui sindrom apar o serie de modificari precum: hipertrofia ventriculara urmata de insuficienta ventriculara in special pe partea stanga a inimii si care determina dispneea de efort, de decubit si edemul pulmonar acut.
4. prezenta sindromului azotermic: apare numai in formele severe de boala si constau in eliminarea de acid uric, uree si creatinina la valori crescute.
Evolutia
Se desfoara in trei stadii:
1. se considera ca pana la a treia luna de la debut este o afectiune acuta
2. intre 3 si 12 luni este o afectiune subacuta
3. peste 12 luni de evolutie se considera forma cronica de boala.
Evolutia depinde de virulenta infectiei, de capacitatea de a reactiona a organismului, precum si de promptitudinea si corectitudinea tratamentului.
Prognosticul este in general favorabil. Afectiunile care apar la adulti pot merge spre cronicizare, semnalata de persistenta unei TA mari si de prezenta hematuriei inte 4-6 luni de boala.
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe: prezenta edemului, hematuriei si HTA simptome care urmeaza unei infectii streptococice ale cailor aeriene superioare.
Tratament
Se aplica in raport cu stadiul evolutiv al bolii.
Exista un tratament profilactic care impune tratarea sustinuta si corecta cu antibiotice a tuturor infectiilor in special streptococice si urmarirea bolnavilor prin examen obligatoriu de urina cu suprimarea focarelor de infectie.
Tratamentul curativ care este diferit in raport cu stadiul evolutiv de boala.
In forma acuta primordial este repausul la pat obligatoriu cu respectarea caldurii patului, a unei camere bine aeriste, bolnavul mobilizandu-se numai dupa disparitia edemelor, hematuriei si HTA.
Se impune un regim alimentar normocaloric (1500-2000 cal/zi), dar cu scaderea proteinelor (hipoprotidic).
Daca prezinta edeme se recomanda un regim sarac in sare, daca ureea este >40 gr se recomanda un regim scazut in proteine, iar daca exista pericolul unei insuficienta cardiace, timp de 2-3 zile se recomanda cura de sete si de foame.
Tratamentul medicamentos consta in administrarea de Penicilina G 3 mil UI/6 ore x 10-14 zile.
In cazul unei etiologii diferite de streptococ se faced tratament antibiotic in raport cu antibiograma stabilita de laborator. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu