luni, 16 martie 2015

NURSING IN ENDOCRINOLOGIE 2 12.03.2015

NURSING IN ENDOCRINOLOGIE                                                                                     12.03.2015
CURS 2

EXAMENE DE LABORATOR SI PARACLINICE

            Hipofiza anterioara:
-          Studiem STH, care se poate face prin dozare STH in plasma prin metoda radioimunometrica; modificari de glicoreglare, tulburari de metabolism
-          Explorarea hipofizei anterioare prin explorarea radiologica a craniului din fata si profil pentru evidnetierea seii turcesti
-          Radiografia oaselor lungi
-          Examen oftalmologic: tumorile pe hipofiza comprima nervul optic: examenul acuitatii vizuale, determinarea campului visual, tensiunea intraoculara.
Dozarea de STH din sange (pe rosu, fara anticoagulant, pe nemancate) cat si din urina (urina pe 24h).
Testul cu cortizon: se dozeaza 17-cetosteroizi in urina, dupa care se administreaza zilnic 100 mg cortizon sau 40mg Prednison 3-5 zile. In fiecare zi se face dozarea de 17-cetosteroizi pe parcursul administrarii si in ziua urmatoare intreruperii trataemtnului. Cortizonul blocheaza productia de ACTH.
Hipofiza posterioara
Hormonul antidiuretic: bilantul hidroelectrolitic; masuram cantitatea si densitatea de urina zilnic (sumar urina)
Proba de apa: dimineata bolnavul goleste vezica la 8 ore si bea 1l de ceai slab/apa in 15 minute. Pana la ora 12 trebuie sa urineze din 30 in 30 minute, determinand densitatea de urina la fiecare proba de urina. La ora 12 poate manca orice, dar fara lichide. La ora 16 recoltam o urina, la ora 20 la fel si la 8 dimineata a doua zi inca o proba de urina. NU mai bea deloc apa. Bolnavul se cantareste la inceputul probei, la ora 12 si a doua zi dimineata. Daca are manifestari de neliniste, somnolenta, agitatie se intrerupe proba (se da sa bea apa).
Proba de incarcare cu clorura de sodiu: determinam clorura de sodiu in urina timp de 8 zile la rand. Dupa 8 zile administram 5 gr de clorura de sodiu peste limita norama si il lasam sa bea apa la discretie. Concentratia sarii ramane nemodificata in insuficienta hipofizara.
Proba restrictiei de apa: cu 6-12 ore inainte se intrerupe consumul de harana si lichide. Repetam probele de urina de cate ori urineaza, masuram densitatea.
Proba la nicotina: la administrarea de nicotina, diureza ar trebui sa scada, daca nu scade inseamna ca are o problema.
Suprarenalele  (corticosuprarenalele) - explorare functionala
            Dozari in plasma: cortizol, ACTH, aldosteron, ionograma sange si urina.
            Incarcare hidrica: arata cat de tarziue este eliminate apa ingerata. Pana la ora 18 mananca si bea cat vrea, de la ora 18 fara lichide, pana la 22:30 nu urineaza, dupa care urineaza si strange urina. Nu mai bea apa. La 7:30 goleste vezica, ramane nemancat si in pat. La 8:30 goleste vezica si ii dam apa 20 ml/kg corp consumata in 45 minute. Din ora in ora trebuie sa urineze pana la 12:30. Strange separat urina. Daca urina care este stransa ziua intrece cantitatea stransa noaptea este bine. Daca nu, se face urea si clorul din sange si din urina de noapte (se vor gasi valori mai mari).
            Testarea tulburarilor de metabolism glucidic.:
            Determinarea glicemiei
            Testul de foame: cu o zi inainte de testare, dupa ultima masa, nu se mai mananca. Din 4 in 4 ore se determina glicemia.
            Proba de toleranta la insulina: determinam glicemia, apoi administram 0,1 ui/kg corp insulina. Determinam glicemia la 30-60-90-120-180 min. In mod normal dupa 30 min ar trebui sa scada cu 50% fata de glicemia initiala, iar dupa 80-120 min sa revina la valoarea initiala. In conditii anormale, glicemia tot scade, putad intra chiar in coma hipoglicemica (problema corticosuprarenala). Avem nevoie langa noi de glucoza, linie venoasa prinsa.
            Proba cu adrenalina: subcutanat 1 mg adrenalina. La un individ nornam, glicemia trebuie sa creasa, aici hiperglicemia nu are loc sau este nesemnificativa.
            Testul Thorn: hormonii glucocorticoizi produs o scadere a eozinofileleor. Sub influenta ACTH se produce o secretie crescuta de glucocortizon si eozinofilele scad. La cei cu insuficienta suprarenala aceasta scadere nu are loc.
            Dimineata recoltam hemograma. Dupa injectam 2 mg ACTH im. Si recoltam hemograma la 2-3-4 ore. La indivizii sanatosi scade numarul de eozinofile cu 50-60% din valoarea initiala. Daca scad cu mai mult de 50% (dar nu foarte mult), suspiciunea de insuficienta tot ramane.
Dozarea de hormoni corticosuprarenalieni din sange si urina (uzual din urina): determinam 17-cetosteroizi. Se recolteaza din urina / 24 h. Dupa recoltare se acidifiaza cu acid acetic si se lucreaza analiza ca atare.
Suprarenalele (medulosuprarenala)
Descoperirea de adrenalina si noradrenalina care produc crize de HTA.
Testul presor la rece: bolnavul ramane in repaus la pat; se masoara TA, punem mansonul pe bratul bolnavului, cealalta mana o scufundam in apa rece. Se masoara TA din nou la 30 sec, la 1 min, la 3 minute. In conditii normale, TA ar trebui sa fie un pic mai mare apoi se normalizeaza.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu