marți, 17 martie 2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE 2 13.03.2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE                                                                                      13.03.2015
CURS 2

BOLILE INFECTIOASE CU POARTA DE INTRARE RESPIRATORIE

            Sunt denumite dupa clasificarea epidemiologica in boli aerogene intrucat au ca poarta de intrare nazofarinxul, iar calea de transmitere a germenilor de face prin intermediul aerului prin picaturile Flugge.
            Bolile infectioase aerogene, dupa etiologie se impart in:
1.      Boli aerogene de etiologie virala (rujeola, rubeola, varicela, gripa, parotidita epidemica, meningita si encefalita virala, etc)
2.      Boli infectioase aerogene produse de microbi (scarlatina, tuse convulsiva, difteria, TBC pulmonara, pneumoniile pneumococice, stafilococice, etc.)

Boli infectioase aerogene de etiologie virala

RUJEOLA (POJARUL)

             Este o boala acuta infectioasa produsa de virusul rujeolic care are ca poarta de intrare mucoasa nazofaringiana si conjunctivala.
            Izvorul de infectie este omul bolnav,  calea de transmitere fiind o boala aerogena, transmiterea se face in mod direct prin contactul cu bolnavul, virusul fiind eliminat prin picaturile de secretie nazofaringeala si respiratorii raspandite prin picaturile Flugge.
            Este o boala care lasa o imunitate puternica, a doua imbolnavire nu se mai produce decta excetional.
            Tablou clinic:
1.      Perioada de incubatie este in medie de 10 zile
2.      Perioada de invazie este perioada preeruptiva a bolii sau perioada catarala, dureaza intre 3-4 zile pana la aparitia eruptiei.
3.      Perioada de debut a bolii care se instaleaza lent si se insoteste de febra care creste treptat pana la 39 grade, insotita de cefalee si indispozitie, de fenomene catarale ale conjunctivei si cailor respiratorii supeiroare.
Se descrie astfel, existenta unui triplu catar oculo-nazo-bronsic:
1.      Catarul cailor respiratorii in special a rinofaringelui insotit de stranut, secretie nazala abundenta, denumita rinoree si uneori de epistaxis.
2.      Catarul ocular/conjunctival: conjunctive rosii, ochi lacrimosi, pleoape umflate.
Acestea doua dau fetei bolanvului un aspect caracteristic, asa numitul facies de copil plans.
3.      Catarul bronsic manifestat prin tuse si modificari ale mucoasei bucale.
Toate aceste trei cataruri definesc triplul catar caracteristic rujeolei.
In perioada de debut apare si enantemul in rujeola care prezinta o mare valoare diagnostica, este asa numitul semn Koplik care consta in aparitia unor micropapule situate pe mucoasa bucala la ultimii molari, micropapule comparate cu granulele de griș, presarate pe o suprafata congestionata.
Valoarea acestui semn de diagnostic al rujeolei este foarte importanta intrucat apare in perioada de invazie a bolii si dureaza 2-3 zile din perioada eruptiva.
Boala apare in sezonul rece si urmeaza a patra perioada eurptiva sau de stare a bolii caracterizata prin aparitia exanetmului (eruptie cutanata). De regula apare noaptea, alcatuit din macule congestive de culoare roz, initial dupa ureche si apor ceafa, frunte, obraji, gat, torace si membre si in 3 zile cuprinde in intregime trunchiul.
Eruptia este catifelata la palpare, dupa eruptie apare o descuamatie fina.
4.      In aceasta perioada, starea generala este afectata, copilul este agitat, tuseste, acuza cefalee, dispnee si inapetenta.
5.      Perioada de convalescenta este posteruptiva, manifestata prin disparitia catarului, revenirea la normal a apetitului, dar etapa de convalescenta se caracterizeaza uneori prin complicatii bacteriene (pneumonia, infectii oculare, otice, encefalita rujeolica)
Tratament:
Este diferit in raport cu forma clinica de boala astfel:
-          In rujeola fara complicatii se fac ingrijiri curente care obliga la repausul la pat, copilul se mobilizeaza numai dupa 7 zile de convalescenta.
-          Baia se admite numai in etapa de convalescenta
-          Obligarea ingrijirii tegumentelor si respectarea dieteti
-          Se fac si tratamente simptomatice cu antipiretice (Paracetamol, Aspirina), antitusive, medicamente contra varsaturii, hipnotice (Luminol) cand e agitat. NU se dau antibiotice.
-          In formele complicate de boala se dau antibiotice specifice germenului gasit in antibiograma.
-          Profilactic: vaccinare si care se practica printr-o singura doza subcutanata de la varsta de 9 luni.

RUBEOLA

            Este boala infectioasa acuta produsa de un virus limfotrop (virusul rubeolic) care produce o adenopatie generalizata. Are mare contagiozitate si afecteaza in special scolarii si adultii.
            Poarta de intrare nazofaringiana, calea de transmitere direct aerogena sau transplacentara, rezultand rubeola congenitala.
            Sursa de infectie este omul bolnav care elimina virusul prin picaturile Flugge.
            Tablou clinic:
-          Incubatie lunga 2-3 saptamani
-          Debut cu catar respirator si uneori cu febra
-          Dupa 24 ore apare o eruptie micromaculoasa pe fata, apoi pe trunchi si pe membre.
-          Aceasta eruptie este caracterizata ca fiind o eurptie cu caracter fugace.
-          Al doilea simptom important este poliadenopatia care se produce inainte de aparitia eurptiei.
-          Apare la ganglionii occipitali, nu supureaza niciodata si nu sunt durerosi.
-          Adenopatia ganglionilor occipitali reprezinta in semn important in diagnosticul bolii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu