marți, 7 aprilie 2015

NURSING IN GASTROENTEROLOGIE 3 01.04.2015

NURSING IN GASTROENTEROLOGIE                                                                          01.04.2015
CURS 3

BOALA ULCEROASA

-          Pierdere a substantei mucoasei gastrointestinale datorita rupturii echilibrului intre factorii de aparare (mucus si inhibitori ai gastrinei) si factorii de agresiune (acid clorhidric)
-          Ulcer gastric si duodenal
-          Bacterii responsabile Helicobacter Pylori, mai frecvent la barbate si femei de varsta medie
-          Ulcerul duodenal este mai frecvent decat cel gastric
Cauze:
-          Tahifagie (mancat repede), stres, etilism, tensiune psihica, fumat, nevroze, alimentatie defectuoasa, exces de condiment, tratament cu Aspirina, corticoizi, antiinflamatoare cu administrare de lunga durata
Tablou clinic:
-          Durere epigastrica, retrosternal. Daca investigam durerea putem afla ce tip de ulcer este.
-          Durerea epigastrica influentata de alimentatie este exagerata cand se consuma alimente acide, este calmata de alimente alkaline (lapte)
-          Durerea ascutita sub forma de arsura, roadere, strapungere caracteristica ulcerului duodenal. Daca se duce in hipocondrul drept este ulcer duodenal , in stanga este gastric.
-          Poate avea evolutie periodica.
-          Periodicitatea mica se refera la consumul de alimente: postprandial 1-3 ore dupa masa este ulcer gastric. Daca e la o ora avem lezarea orificiului cardia (intre esofag si stomac); la 3-4 ore ulceratie pilorica (stomac si duoden). In ulcerul duodenal, durerea apare tardiv la 4-6 ore dupa consumul de alimente, are un caracter nocturn (foame de lup).
-          Periodicitatea mare: primavera si toamna, tine 3 sapatamani
-          Varsaturile pot fi acide, insotite de meteorism. In ulcerul gastric se calmeaza dupa. Insotite de pirozis, eructatie, regurgitatie acide da indicatii de ulcer duodenal.
Hemoragiile oculte sunt hemoragii digestive cronice care nu pot fi diagnosticate decat in prezenta consecintelor sale, adica anemie feripriva sau se poate identifica printr-un examen de scaun.
Testul Adler (sau proba) ne permite sa punem in evidenta prezenta sangelui in materii fecale. Se tine 3 zile regim alimentar fara carne, peste, legume verzi, scaunul emis sa nu fie contaminat cu sange (perioada in care hemoroizii nu sunt in floare). Repetare la 2-3 zile cu respectarea regimului alimentar de mai sus.
Testul hemoragiilor oculte in scaun: nu este o pregatire prealabila a pacientului. Este o analiza imunologica. Atentie!!! Nu se recolteaza din vasul WC; sangele menstrual, hematuria vor contamina bolul fecal putand avea un rezultat fals.
Pentru Helicobacter in scaun cautam antigen, iar in sange anticorpi, sau in timpul endoscopiei (secretie gastrica).
Radiografia pune in evidenta nisa: margini regulate, pluri; endoscopia; probe de suc gastric in timpul noptii (intre orele 23 si 04 dimineata nu se secreta acid clorhidric).
Proba Key: proba cu histamina (iv histamina 2 mili echivalenti/ora normal, dupa administrare trebuie sa creasca la 20 mili echivalenti, in boala ulceroasa creste la 40 mili echivalenti).
Complicatii: hematemeza, melena, cancer gastric
Diagnostic de nursing:
1.      Disconfort – ulceratie (mucoasa lezata) – durere, pirozis
2.      Eliminare inadecvata – hiperaciditate – varstauri
3.      Anxietate
4.      Risc de deshidratare
5.      Risc de alimentatie necorespunzatoare / dificultate in a se alimenta.
Obiective:
-          Pacientul sa prezinte confort fizic si psihic
-          Sa prezinte o alimentatie corespunzatoare in functie de faza de evolutie a bolii
-          Sa respecte si sa inteleaga regimul alimentar, de viata
Interventii:
-          Combaterea durerii
-          In perioada dureroasa repaus la pat postprandial
-          Se asigura protectie gastrica
-          Alimentatia are un rol important: mese mici, multe, dese
-          In faza dureroasa supe zarzavat strecurate, lapte diluat cu ceai, supe crème, nimic crud. Usor se incepe cu branza de vacu, paine veche, carne fiarta vita/pasare.
-          In faza de acalmie: lapte, fainoase in lapte fierte, fara prajeli, ou fiert moale, carne vita/pasare fiarta sau gratar, paine veche de o zi. Fara alimente care fermenteaza. Piure de legume, fructe coapte.
-          Alimente interzise: iaurt, lapte batut, carne grasa, varza, castraveti, fasole, supe de carne, piper, alimente prea reci/fierbinti, condiment, alcool, tutun.
Tratament:
-          Protectie gastrica si 2 antibiotice
-          Supravegherea functiilor vitale, apetitul, semnele de deshidratare (alimentatie parenterala daca nu poate manca deloc)
-          Urmarim scaunul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu