marți, 21 aprilie 2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE 5 20.04.2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE                                                                                      20.04.2015
CURS 5

VARICOCELUL

            Defineste dilatatia varicoasa a cordonului spermatic si a venelor spermatice. Este frecventa la persoanele tinere.
            Aceasta afectiune apare predilect pe partea stanga datorita faptului ca vena spermatica se varsa in vena renala stanga in unghi drept, fapt ce face ca pe partea dreapta varicocelul sa se produca mult mai rar fiind determinat de prezenta fie a unor tumori renale care determina compresiunea venelor spermatice. Aceasta forma de boala este considerata varicocelul secundar.
            Prezinta doua forme clinice:
1.      Varicocelul primitiv care apare dupa pubertate (mai frecvent intre 15-35 ani) cauza fiind congenitala
2.      Varicocelul simptomatic sau secundar care apare in mod egal in ambele parti ale corpului si este determinat de obstacolele existete in calea venoasa produsa prin tumori renale sau pararenale, adenopatii.
Dpdv clinic se acuca o senzatie de jena sau de greutate in scrot si durere la efort.
La palpare, vasele pline de sange se percep ca ramele. In raport de marimea varicocelului se produc complicatii, astfel la varicocelele mari si vechi se constata atrofie testiculara, tromboze ale venei spermatice.
Tratament:
-          Unul conservator care recomanda purtarea de suspensori pana la asanarea cauzei ce determina boala, dar tratamentul de electie este cel chirurgical care consta in rezectia pachetelor venoase dilatate si care se recomanda in dilatatiile mari venoase atunci cand apare durerea.

HIDROCELUL

            Reprezinta o colectie de lichid existenta intre tesutul testiculului.
            Testiculul apare marit de volum, cu o suprafata neteda, elastica care da impresia de balon umplut cu lichid.
            Pielea scrotului este destinsa si isi pierde striurile.
            Cauzele:
-          Procese inflamatorii ale aparatului genital in special ale prostatei si testiculului, dar pot fi si alte cauze: TBC, sifilis, traumatismele sau diverse viroze.
Dpdv clinic, tumefactia se dezvolta lent ducand la destinderea scrotului, nedureroasa. Cand lichidul este redus, testiculul este fluctuent, cand este mare, testiculul nu se mai poate palpa fiind ascuns in interior.
Formele voluminoase evolueaza spre baza scrotului, determinand hidrocelul scrotal.
Semnul patognomonic al hidrocelului este imposibilitatea de palpare a testiculului care este inglobat intr-un lichid serocitrin (100-500ml) cu continut bogat in albumine.
In formele recente ale bolii, testiculul este normal, dar se atrofiaza in formele vechi de boala.
Diagnosticul diferential al hidrocelului trebuie facute in primul rand cu hernia inghinala, cu varicocelul (la palpare senzatia de rame) si cu tumorile testiculului, care sunt dureroase.
Tratamentul este chirurgical si consta in evacuarea lichidului prin punctia evacuatoare, are rezultate tranzitorii, lichidul se reface, de aceea dupa punctie se infiltreaza hidrocortizonul care intarziue refacerea lichidului, deci refacerea hidrocelului.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu