luni, 6 aprilie 2015

DERMATOLOGIE 3 - 4 26.03.2015/02.04.2015

DERMATOLOGIE                                                                                                                 26.03.2015
CURS 3

DERMATOMICOZELE

            Boli contagioase datorate unor plante inferioare fara clorofila numite dermatofiti sau paraziti criptogamici, sau ciuperci parasite fara flori.
            Dermatofitii sunt formati dintr-un apparat vegetative si unul de reproducere. Aparatul vegetative e format din niste tuburi numire hife sau filament micelare care au citoplasma si nuclei.
            Pe masura ce filamentele cresc, citoplasma si nuclei migreaza spre periferie, lasand zona central fara continut.
            Au doua forme de reproducere:
-          Sexuata prin fuzionarea a doua celule, apare un gamet, se divizeaza formand spori.
-          Asexuata: multiplicarea se face prin fragmentarea filamentelor.
Toti dermatofitii sunt paraziti.
Daca un spor este inoculat intr-o escoriatie a epidermului, germineaza, formeaza filament si evolueaza. Daca sporul intra intr-o regiune paroasa parazitul evolueaza in radacina foliculului pilos.
Durata de evolutie este mai lunga si tratamentul este mai dificil.
Metode de laborator:
-          Examen direct pe lama, la microscop a produsului patologic
-          Insamantarea pe medii de cultura. Culturile se dezvolta intre 3-10 zile  la T oameni.
-          Examenul cu lampa fluorescent Wood.
-          In microscopie, firele de par parazitate au o fluorescent verzui stralucitor (ex.: pitiriazis verzicolor – leziunea este galben verzui)
-          Examen histopatologic.
Dupa locul unde traiesc avem antropofili – paraziti strict umani, zoofili – paraziti animalieri care se pot transmite la om, geofili – paraziti saprofiti din sol care pot parazita atat omul cat si animalul.
Microsporia este o pilomicoza (afecteaza firul de par), foarte contagioasa, intalnita foarte des la copii scolari, presolari, mai ales la barbati.
Contaminarea: directa (copil-copil); obiecte personale
Descriere clinica:
-          Plagi scuamoase alb cenusii si alopecice, unice sau multiple, rotunde, bine delimitate cu diametrul intre 2-8 cm, localizate la nivelul pielii paroase a capului.
-          Firele de par sunt rupte, aspect de tuns cu masina
-          Boala se vindeca spontan la pubertate
-          Nu lasa cicatrici
-          Examenul de laborator, microscopic al firului de par si examenul cu lapma Wood.
Tratament: raderea periodica a pielii paroase a capului; badijonarea zilnica cu alcool iodat. Ca tratament general Griseofulvina 3 sapt sau NIzoral 200-400mg/zi tot 3 sapt.
Trocofitia uscata este o pilomicoza prezenta la scolari si prescolari, la ambele sexe. Afecteaza pielea capului, se vindeca spontan la pubertate sau cronicizeaza. La adult ne intereseaza cea cronica.
Clinic: plagi alopecice, eritemo-scuamoase, scuamele sunt uscate, aderente si foarte numeroase. Au diametru de 1-4 cm. Parul se rupe, sunt foarte sensibile la atingeri cu alcool iodat 1%.
Tricofitia profunda inflamatorie: pilomicoza data de paraziti animali ce provin de la soareci, sobolani. Este frecvent intalnita in mediul rural.
Kerion Celsi este in placard (zona) inflamator, rotund, eritemo-scuamos, cu aspect pseudotumoral, acoperit de cruste galbui sau brune, firele de par aglutineaza, este afectat foliculul pilos. Firele se smulg cu usurinta, si apare puroi. Puroiul mai apare si cand se produce o compresiune laterala a zonei, pare un fel de alopecie. Evolueaza cu cicatrice definitiva.
Tratament local cu epilarea cu pensa si se depaseste zona afectata; drenarea colectiilor purulente, comprese antiseptice si antimicotice; solutii iodate, rivanol.
Dermatozele provenite de la paraziti animali
Pediculoza capului este o boala infectioasa, pruriginoasa produsa de Pediculus Humanus Capitis (paduchi).
Agentul etiologic face parte din clasa insectelor, are 2 mm lungime, culoare gri, localizat in regiunea occipitala a capului, are un cap prevazut cu un rostru de intepare, fixare si hranire, si un trunchi prevazut cu 3 perechi de picioare. Femela depune ouale pe traiectul firului de par, intr-o teaca chitinoasa (dura) numita lindine.
Contaminarea este interumana sau prin obiecte personale. Apare la orice varsta. Mai frecvent la persoanele cu igiena precare si in colectivitatile cu risc.
Clinic: prurit occipital, extinderea poate fi pana la nivelul fruntii. Datorita gratajului apar escoriatii, eroziuni, cruste. Complicatii: foliculite, adenite.
Diagnosticul se pune pe pruritul occipital si prezenta parazitului.
Tratament: se rade integral pielea paroasa a capului. Dezinfectie vestimentatie prin fierbere, uale nu rezista la temperaturi inalte
Procedura:
-          Spalare energica cu apa calda, urmata de aplicarea une solutii diluate de acid acetic si apoi pieptanare pentru indepartarea lindinelor.
-          Dupa uscare: unguent cu Lindan, Piretrina si se face un turban de tifon.
-          Preparatul cel mai eficient este crema lavabila cu Piretrina 1%, fiind suficienta o singura aplicare.
Pediculoza de corp: boala infectioasa pruriginoasa, produsa de Pediculus Humanus Corporis.
Cauze: parazit identic cu cel al capului, se ascunde in pliurile hainelor, coboara, se hraneste, sunt foarte mobili. Apare la orice varsta.
Clinic: prurit la nivelul gatului, interscapular, lombar si zona de centura. Pete eritematoase, eroziuni, cruste. Prelungirea si neglijarea afectiunii duce la aparitia unor pete hiperpigmentare si de cicatrici depigmentare.
Tratament: se fierbe vestimentatia sau se da cu DTT si se pune in saci ermetici inchisi timp de 5 zile. Se face baie cu sapun antiseptic si sampon Lindan 1%.
Pediculoza pubiana este o boala infectioasa pruriginoasa data de Pitirius pubis.
Cauza: paduchele lat, culoare galbuie, picioare cu gheare puternice de fixare pe firul de par. Ouale sunt depuse intr-o teaca.
Clinic: prurit la nivelul pubian, abdomen inferior si coapse. Ignorata ajunge in axile, sprancene, gene si barba. Apar macule ovalare albastrui pentru ca el elimina niste toxine prin saliva care modifica hemoglobina.
Tratament: raderea pilozitatii pubiene. Local cu Lindan 1% ungunet sau oxid galben de mercur pus in vaselina. Spalare cu apa si sapun, Permetrina. Lenjeria de corp se fierbe si se trateaza partenrii sexuali. Tratamentul se repreta cu 7-10 zile.


DERMATOLOGIE                                                                                                                 02.04.2015
CURS 4

PIODERMITELE

            Afectiuni cutanate inflamatorii produse de stafilococi si streptococi.
            Stafilocociile cutanate sunt stafilococii unghiale, ale galndei sudoripare si ale pielii glabra (fara par).
            Streptocociile cutanate pot fi eritematoase si buloase.
            Stafilocociile cutanate acute, superficiale. Localizate in zonele paroase ale capului, la copii, la adult si la nivelul capului, barbiei si coapselor din cauza unei igiene precare sau dupa purtarea unor chiloti de plastic, sau prin exces de comprese care se pun pe plagi sau procese ulcerative.
            Clinic: pustule superficiale izolate sau in grupuri, centrate de un fir de par.
            Tratament: badijonari cu rivanol, unguente cu neomicina.
            Foliculite profunde:
-          Foliculita genelor (orjeletul) se caracterizeaza prin aparitia unei formatiuni nodulare, dureroase, centrata de un fir de par care abcedeaza.
-          Sicozisul stafilococic frecvent la barbati in regiunea barbii.
Clinic: leziuni papulo-pustulo-nodulare. La compresiune apare puroi.
Tratament pentru ambele: epilare cu raze Rontgen, solutii dezinfectante (permanaganat de potasiu), unguente cu antibiotic si corticoizi. Tratament general cu antibiotice daca este nevoie.
Stafilocociile unghiale se numesc onix stafilococic.
Clinic: aparitia de mici abcese, vizibile sub lama unghiala, foarte dureroase, unghia se ingroasa.
Tratament antiseptic si antibiotic pe cale generala si se deschide chirurgical colectia.
Hidrosadenita: inflamatie supurativa a glandei sudoripare. Frecventa la adulti in regiunea axilara, mai rar genito-pubian.
Clinic: noduli inflamatorii, duri, elastici, durerosi care fistulizeaza, eliminand un puroi cremos. Evolutie cu recidive.

Tratament: chirugical incizie cu drenaj, cu antibiotice pe cale generala, eventual cu raze X.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu