miercuri, 22 aprilie 2015

ENDOCRINOLOGIE 5 08.04.2015

ENDOCRINOLOGIE
CURS 5                                                                                                                                              08.04.2015

            Pozitia este atitudinea luata spontan sub influenta unei boli sau la indicatia medicului in vederea unei examinari/operatii.
            Clasificare:
-          Fiziologica, antalgica si obstetricala
Pozitia fiziologica este expresia unei atitudini functionale si poate fi ortostatica, sezanda sau culcat.
Pozitia antalgica este pozitia adoptata de un bolnav in vederea ameliorarii durerii.
Pozitia obstetricala defineste raportul intre o regiune anatomica a corpului fetal si deschiderea anterioara a bazinului matern, raport ce se realizeaza in momentul angajarii.
Ortopneea este o pozitie sezanda care este adoptata in insuficienta cardiaca.
Pozitia in arc de cerc este adoptata in meningite severe si listerie.
In colicile abdominale pozitia este chircita si bolnavul se „tavaleste prin pat”.
Pozitia cocos de pusca in peritonita, facies cu nas ascutit, obraji supti, picioare flectate.
Faciesul este un aspect particular al fetei care poate fi caracteristic unei anumite boli.
In boala Parkinson : facies rigid, dispare mimica fetei. In poliartrita cronica evolutiva, faciesul este seboreic. In scleroza in placi fizionomia este stupida, euforica.
Rasul sardonic este aspectul inexpresiv al fetei cu un trismus care limiteaza deschiderea gurii (tetanos).
Paralizia generala progresiva afiseaza un facies flasc.
Poliglobulii si HTA: facies congestiv (rubra) si se asociaza cu conjunctive congestive.
Faciesul in luna plina in Dz si maladia Cushing.
Obrajii rosii cu buze cianotice: stenoza mitrala (faciesul mitral).
In alcoolismul ronic: fata roscata cu dilatatii ale capilarelor (venectazii) asociata cu conjunctivita si tremor al mainilor, privirea este goala, iar bolnavul cauta sa fie cat mai umil si sa capteze bunavointa interlocutorului (captatio benevolentiae).
Faciesul cu nasul in sa este tipic pentru luesul congenital.
Faciesul palid, pamantiu in TBC. Faciesul intens roscat in pneumoniile bacteriene. In Basedow facies cu ochii sticlosi si exotalmici. In mixedem facies ridat cu piele uscata. In neoplasm faciesul are culoarea paiului de grau copt.
Statura (inaltimea) este redusa in nanism (hipofizar), este exagerat in acromegalie si gigantism.
Obezitatea este un exces ponderal constand in dezaurizarea de lipide.
Trebuie sa facem diferenta intre obezitatea generalizata si bolile care produc localizari specifice ale grasimii (ex: steatopigia – depunerea grasimii la nivelul feselor la rasa negroida).
Obezitatea generala constitutionala cu caracter ereditar si obezitatea din tulburarile endocrine (hipofunctie tiroidiana, mixedem, hipofunctie ovariana) intalnita frecvent in climaterium, in rezectia chirurgicala a ovarelor.
Intalnim obezitate endocrina in hiperfunctia hipofizei care se insoteste de distrofia dipozo genitala. In hipofunctia corticosuprarenalei sau maladia Cushing care este caracterizat de HTA, osteoporoza si obezitatea tronculara (a trunchiului).
Obezitatea pancreatica: avem de-a face cu o hiperinsulinemie (insulina favorizeaza depunerea grasimilor).
Slabitul, frecvent nu reprezinta expresia unei patologii, ea este constitutional ereditara.
Bolile endocrine insotite sunt Basedow cu hipertiroidie, anorexia cu insuficienta hipofizara, Addison. Uneori acompaniaza boli grave generale cum ar fi TBC, maladii hematologice, boli maligne.
Starea mentala se defineste ca situatia in care se afla cineva sau ceva.
Starea crepusculara este un sindrom de tulburare de constienta cu debut si sfarsit brusc, cu pastrarea automatismelor motorii in contrast cu perceperea profund alterata a mediului, atat bolnavul putand fi determinat de idei delirante, halucinante auditive/vizuale urmate de amnezia episodului.
Modificarile cutanate reflecta tulburaile aparute la nivelul organelor interne.
Simptome cutanate subiective: bolnavul acuza prurit si leziuni de grataj, alteori localizarea gratajului este tipica (scabie). Pruritul poate fi un insotitor in alte boli interne (ex icterul care apare inaintea episodului icteric sau dupa).
Alte boli insotite de prurit: uremia, limfogranulomatoza, leucemii, diabet, guta, boala Basedow, parazitoze intestinale, trichineloza sau dupa eclatarea spontana sau provocata a unui chist hidatic.
In urticariile cronice avem prurit la alimente, medicamente, infectii generale de focar, in alergiile la frig, in alte alergene cutanate, in boala de colagen, in urticaria psihica, in angiodermitele ereditare, in urticaria pigmeritoza ( provocata de mastocitoza), in diverse tumori care produc factori metabolici alergizanti.
Simptome cutanate obiective: culoarea pielii palida sau rosie, ten galbui, pamantiu, pigmentarile, eritemul, herpesul, xantelasmele, diversi noduli.
Modificarile cutanate obiective depind de valoarea hemoglobinei si transparenta pielii variabila la fiecare individ si o data cu varsta.
In afara anemiilor pielea palida se intalneste in bolile renale generatoare de edem care tulbura irigatia pielii, la cardiaci cand pielea este rece si edematoasa si in mixedem.
Roseata pielii: policitemie, cianoza de origine pulmonara sau cardiaca, alcoolism, prin vasodilatie si poliglobule moderata, HTA, rubeoza diabetica si pometii rosii din stenoza mitrala.
Tenul galbui: afectiuni hepatice, anemia permicioasa si hemolitica, in carcinomatoza.
            Cafea cu lapte in endocardita lenta, amestec intre cianoza si anemie.
            Pigmentarile apar in hemocromatoza, ciroza hepatica, in boala Addison (pigmentarile mucoaselor si hiperpigmentarea pliurilor palmare), in hipertiroidie, in limfogranulomatoza, graviditate (cloasma gravidica), in disfunctii hormonale diverse, in carente de vitamine (pelagra), abuz medicamentos (ex fenocitina, hidantin, fenotiazina), in melanosarcom cu melanodermii difuze generale, in sclerodermie, acaritoza migricand (veruca pudrata cu parf de carbune), expresia carcinomului aflat in sfera abdominala.

            Leziunea melanosarcomului degenereaza in 7 luni metastaze cerebrale, hepatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu