luni, 6 aprilie 2015

NEFROLOGIE 4 03.04.2015

NEFROLOGIE                                                                                                                  03.04.2015
CURS 4

TBC RENALA



            Leziunea TBCr reprezinta intotdeauna o localizare secundara a bacilului Koch, reprezinta in fapt manifestarea locala a TBC generale.
            TBCr nu poate fi considerata ca o boala primitiva, ea fiind o afectiune secundara a unui focar de primo-infectie care in general este pulmonar.
            Simptomele care deschid tabloul clinic sunt urmatoarele:
  1. Hematuria poate fi uneori primul simptom al TBC care apare brusc si dispare spontan, este asemanator cu hematuria neoplazica (din cancerul renal) si este o hematurie nedureroasa.
  2. Cistita este simptomul cel mai frecvent care poate merge de la o simpla polakiurie, de regula nocturna, pana la forma de boala manifestata prin nicturie continua si dureroasa, cu senzatie de arsura la trecerea urinei.
  3. Piuria reprezinta simptomul esential al TBCr. Un caracter important al piuriei din TBC consta in aceea ca urina isi pastreaza aciditatea.
  4. Durerile lomabre care reprezinta in fapt un simptom al majoritatii afectiunilor renale, deci nu este specific TBC. Aceste dureri se manifesta sub forma de apasare lombara care pot evolua pana sub forma de colica uni sau bilaterala.
  5. Mai rar in TBC, dar care poate fi un simptom esential este poliuria asociata frecvent cu piuria.
Simptomele generale in TBCr nu sunt importante pentru diagnostic intrucat in majoritatea cazurilor starea generala a bolnavului este buna.
Diagnosticarea bolii se bazeaza pe simptomatologia clinica, dar si pe examenul de laborator constand din: examen bacteriologic care poate evidentia prezenta bacilului Koch, examenul radiologic si examenul prin urografia intravenoasa reprezinta examenul de certitudine al diagnosticului.
Privind patogenia bolii se considera ca TBCr reprezinta manifestarea locala a unei boli tuberculoase generale. Locul TBCr se gaseste la sfarsitul infectiei tuberculoase atunci cand bacilul Koch patrunde in circulatia generala.
Diagnosticul de prezumtie se axeaza pe antecedentele bolnavului si pe baza simptomelor clinice.
Evolutia bolii consta in perioade de exacerbare a bolii cu remisiuni, decesul se produce prin insuficienta renala care denota distrigerea functionala a nefronilor cu distrugerea functionala consecutiva a rinichiului.
Tratamentul TBCr:
1.      Medical care cuprinde:
a)      Tratament general care consta din climatoterapie, constand din tratament cu UV si expunerea bolanvului la soare. Cuprinde si regim dietetic, echilibrat, cu interzicerea alcoolului, condimentelor. Administrare de lichide pana la 2l/24h. Regim normocaloric cu aport de vitamine si saruri minerale.
b)      Tratament specific care are in vederea fie examenul endoscopi al bolii, fie interventia chirurgicala.

2.      Tratamentul chirurgical: atunci cand leziunile distructive sunt intinse, dar cand rinichiul opus celui bolnav este normal functional, cand starea generala a bolanvului este buna se practica nefrectomia (se scoate rinichiul).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu