marți, 21 aprilie 2015

NEFROLOGIE 5 20.04.2015

NEFROLOGIE                                                                                                                  20.04.2015
CURS 5

LITIAZA RENALA

            Reprezinta o afectiune caracterizata prin formarea de concretiuni sau calculi care provin din elemente normale  sau patologice existente in urina, elemente care in conditii normale sunt mentinute in solutii, adica dizolvate in urina.
            Etiologia calculozei nu se cunoaste. Se cunosc insa o serie de conditii care faciliteaza producerea bolii precum:
  1. Prezenta in urina in exces a unor substante care cristalizeaza precum acidul uric, acid oxalic, urati, etc.
  2. Conditii renale care favorizeaza cristalizarea acestor substante precum oliguria, staza urinara, adenom de prostata, etc.
  3. Hipovitaminoza A care are rol de protejare privind formarea de calculi.
Compozitia chimica a calculilor este diversa si consta din fosfatul de calciu care determina formarea calculilor fosfatici care se prezinta ca formatiuni neregulate, fiabile, de culoare alb murdara.
Acidul oxalic si oxalatul de Ca care determina calculii oxalici, formatiuni neregulate dure de culoare bruna sau neagra.
Acidul uric sau uratii de Ca si Na care formeaza calculii urici, formatiuni rotunde neregulate si netede.
Se cunosc si calculi cu prezenta rara cum sunt cei medicamentosi, asa numitii calculi sulfamidici.
Cand dimensiunea calculilor este foarte mica poarta numele de nisip, iar cand depasesc 2mm definesc calculul.
Simptomatologie:
1.      Cea mai caracteristica manifestare clinica este durerea litiazica manifestata sub forma de colica nefretica.
In forma clasica, durerea incepe in regiunea lombara de partea bolnava, iradiaza de-a lungul ureterului pana in hipogastru. De aici, se extinde durerea la vezica urinara, testicul sau vulva pana pe fata anterioara a coapsei.
Uneori, durerea se percepe pe fata anterioara a abdomenului, ceea ce determina un diagnostic gresit de colecistita acuta.
Colica renala, este determinata de un spasm provocat prin actiunea iritanta a calculului, spasm produs la nivelul musculaturii cailor urinare.
Durata crizei este de la cateva ore pana la cateva zile. Durerile au in mod normal un caracter intermitent cu revenire dupa efort sau socuri.
Calculii minusculi cei mai frecventi sunt cei mai durerosi, prin mobilizarea lor irita mucoasa. Calculii mari nu dau dureri sub forma de colica, ei produc o durere lombara surda.
2.      Hematuria care apare de regula dupa eforturi fizice si dispare in repaus, ceea ce reprezinta o caracteristica a acestei boli.
3.      Se inscriu si semnele de infectie urinara intrucat calculii prin staza urinara pe care o produc favorizeaza aparitia infectiei aparatului urinar.
4.      In aceasta afectiune apar tulburari de mctiune constand in special in polakiurie dureroasa.
Diagnosticul pozitiv de litiaza renala se pune in primul rand pe aspectul clinic bazat pe durere, insotita de hematurie, tulburari de mictiune, subfebrilitate. Se bazeaza pe examenul radiologic care consta in radiografia simpla, dar si pe metodele moderne de RMN, CT, etc.
Tratamentul vizeaza 2 obiective importante:
1.      Tratamentul colicii practica cu antispastice (Papaverina sau Drotaverina), Atropina, iar ca analgezice se merge pana la Mialgin
2.      Mobilizarea si eliminarea calculilor prin ingerarea pe stomacul gol a 1-1.5l de lichid. Se administreaza medicatia litica Rovatinex, Cistenal, Covalitin

3.      Tratament chirurgical

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu