miercuri, 15 octombrie 2014

CARDIOLOGIE 24.09.2014

CARDIOLOGIE                                                                                                                    24.09.2014
CURS 2

Malformatiile cardiace


Malformatiile congenitale ale cordului pot fi: necianogene si cianogene.

Malformatiile necianogene
-          Defectul de sept atrial reprezinta comunicarea intraarteriala. Se manifesta clinic prin suflu sistolic (zgomote, fasaituri care apar intre zgomotele normale). La examenul radiologic si la ecografia cardiaca, cordul este ursor marit de volum necaracteristic. Se poate complica cu hipertensiune pulmonara sau endocardita bacteriana. Aceasta comunicare se face prin orificiul botalo, exista in viata intrauterina, se inchide la nastere sau in primele 6 saptamani de la nastere. Daca nu se realizeaza inchiderea, copilul se urmareste la medicul specialist cardiolog pentru a observa modificarile suflului. Exista posibilitatea ca acest orificiu o data cu cresterea inimii sa nu se mareasca si atunci nu se intervine pentru ca inima compenseaza prin activitate contractila prezenta suflului. Daca se mareste o data cu cresterea inimii, dupa adolescent se intervine chirurgical, se face plastie.
-          Defectul de sept ventriculare reprezinta comunicarea intraventriculara. La examenul clinic suflul sistolic este intens, de gradul 5-6. La examenul radiologic si ecografie, cordul este marit de volum. Se complica cu tensiune arteriala pulmonara sau cu endocardita bacteriana. Interventia chirurgicala este necesara.
-          Persistenta canalului arterial: canalul arterial dintre cele doua artere este permeabil si exista in viata uterine, se oblitereaza la nastere sau in primele zile sau saptamani dupa nastere. Dpdv clinc, ascultatoriu, suflul sistolic si diastolic, para sternal si intercostal superior. Tensiunea arterial sistolica (val. Max.) este crescuta si  tensiunea arteriala diastolic (val. Min.) este scazuta (ex.: 130/60 mmHg). Rezolvarea este legarea ligamentelor.
-          Coarctatia de aorta sau stenoza istmului aortic: este un defect congenital caracterizat de stenozarea si ingustarea aortei in orice punct situat intre crosa aortei si bifurcatia acesteia. Portiunea dintre crosa si aorta descendenta se numeste istm aortic. Tensiunea arteriala este crescuta la membrele superioare si scazuta mult la membrele inferioare. Se face examen radiologic si se observa aceasta stenoza si oscilometria care evidentiaza pulsatiile arteriale scazute in tensiunea membrelor inferioare. Rezolvare: interventie chirurgicala prin rezectia segmentului coarctat si anastomozarea (legarea) termino-terminala, angioplastia cu balonul, aortoplastie,  realizarea unui by-pass care sa sunteze portiunea ingustata.
Cardiopatiile congenitale cianogene
-          Tetralogia Fallot este cel mai frecvent intalnit defect cardiac congenital cianogen, si consta de fapt in asocierea a patru anomalii anatomice (chiar daca in general doar trei sunt clinic prezente):
1.      Dextropozitia aortei (dextro – dreapta)
2.      Defect septa ventricular
3.      Stenoza arterei pulmonare
4.      Hipertrofie
Simptomatologie: la nastere suflul systolic este discret, dupa 2-3 luni se instaleaza cianoza care devine din ce in ce mai accentuata si persistenta. Se asociaza degete hipocratice, falanga distala se latest, unghiile sunt bombate.
Cresterea in inaltime si greutatea este afectata si se numeste hipotrofie stature-ponderala.
Copii fac crize de hipoxie, apare dispneea. Tratamentul consta in anastomomza dintre circulatia sistemica si circulatia pulmonara. Pana la operatie se administreaza Propanolol per os 4-5 zile/sapt. si oxigen 6-8 l/min. Se mai  pune perfuzie cu Glucoza 5% si diazepam.
-          Transpozitia de vase mari
Defectul contsa in emergent aortei din ventriculul stang si artera pulmonara in loc de drept in stang. Supravietuirea nu este posibila daca nu exista comunicare interventriculara. De la nastere, prezintra cianoza, dispnee, dificultate la supt.

Investigatii: hemoleucograma arata hematiile pana la 7 mil / m3; VSH scazut pana la 1mm/h, EKG arata hipertrofie atriala si ventriculara. Complicatii: endocardita bacteriana. Interventia consta in realizarea unui shunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu