miercuri, 15 octombrie 2014

CARDIOLOGIE 17.09.2014

CARDIOLOGIE                                                                                                                    17.09.2014
CURS 1

Stanga – sange cu oxigen
Dreapta – sange cu CO2
Vs pleaca artera aorta
Vd pleaca artera pulmonara care se bifurca catre cei 2 plamani. Oxigen se primeste prin venele pulmonare.


            Procesul inflamator se caracterizeaza prin:
-          dolor, tumor, calor, rubor, functio lesa
Simptomul este o manifestare subiectiva a unei afectiuni relatata de pacient. Depinde  de perceptie, cultura, nivel intelectual. Pot fi de ordin general (dureri, cefalee, vertij); de ordin local specifice afectiunilor existente in momentul respectiv (dispnee, disurie).
Simptomatologia reprezinta totalitatea simptomelor unei boli.
Semnele sunt manifestarea obiectiva a unei afectiuni pusa in evident de cadrul medical in urma examenului clinic.
Semiologia se ocupa de descrierea simptomelor si semnelor clinice.
Sindromul este atunci cand asociem simptome cu semne clinice, adica le tratam intr-un tot unitar (sindrom icteric, bronsic).
Bronhopneumonia este afectiunea copilului pana la 3 ani, deoarece aparatul respirator nu este dezvoltat in totalitate, infectia cuprinzand foarte repede si bronhiile.

SEMNE SI SIMPTOME CLINICE IN AFECTIUNILE CARDIOLOGICE

Dispneea cardiaca: senzatia de dificultate in respiratie, definita subiectiv prin lipsa de aer, iar obiectiv prin tulburarea frecventei amplitudinii sau ritmului miscarilor respiratorii. Imbraca diverse forme: dispnee de efort, de repaus, permanenta cand pacientul sta in picioare (ortopnee) sau semisezand, dispneea paroxistica intalnita in edemul pulmonar acut (apare brusc), dipsneea aritmica.
Durerea toracica: este principalul simptom ale afectiunilor cardiace, ea are sediul in regiunea precordiala sau retrosternal, iradiaza in umarul stang, in mana stanga pana la ultimele 2 degete. Poate iradia in ambii umeri, la nivelul mandibulei sau la nivelul stomacului. Iradierea este in functie de locul unde s-a produs ruptura cardiaca. Durerea se manifesta prin compresiune, sub forma de gheara, sfasiere sau torsiune, motiv pentru care este insotita de transpiratii abundente, greata, si chiar lipotimie. Poate apare la efort foarte mare, in conditii de stress, anxietate, in timpul somnului. Durerea cedeaza la nitroglicerina (administrare de nitriti) sau la repaus, in infarctul miocardic nu cedeaza. Durerea precorduala nu se modifica cu pozitii, iar durerea foarte prelungita nu este durerea cardiaca.
Palpitatiile : senzatie de batai rapide ale inimii. De obicei, nu sunt periculoase, dar uneori pot fi semnul unor probleme cardiac patologice (aritmii, de exemplu). Au la baza o modificare fiziologica sau patologica; nu sunt propportionale cu activitatea cardiac pentru ca mereu intervine senzatia de rau. Pot fi fiziologice, cand apar la efort fizic mare, stres, sau patologice cand se manifesta sub forma unor batai foarte puternice, senzatie de rostogolire a inimii, de oprire a inimii sau uneori palpitatiile sunt insotite de senzatie dureroasa. Localizare: in regiunea precordiala.
Cianoza




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu