NURSING IN GASTROENTEROLOGIE 02.03.2015
CURS 1
DIGESTIA SI APARATUL DIGESTIV
Digestia
reprezinta totalitatea transformarilor fizice, chimice si mecanice pe care
alimentele le sufera in aparatul digestiv (trasnformari fizice: dizolvarrea si
incalzirea; trasnformari mecanie inseamna maruntirea, transformari chimice:
descompunerea substanetlor complexe in molecule organice mici usor de absorbit).
Aparatul digestiv este alcatuit din:
1. Tub digestiv:
a) Cavitatea bucala
b) Faringe
c) Esofag
d) Stomac
e) Intestin subtire
f) Intestin gros
2. Glande anexe
a) Glandele salivare
b) Ficatul
c) Pancreasul
1. a) Cavitatea bucala este despartita de
arcadele dentare in doua compartimente:
- vestibulul bucal in partea anterioara
a dintilor
- cavitatea bucala propriu-zisa in care
se gasesc organe specializate pentru digestie, dintii si limba
Dintii
sunt formatiuni osoase implantate pe arcadele dentare in gingii sau alveole
dentare.
La om
exista doua ditpuri de dentitie:
1. dentitia de lapte sau provizorie
2. dentitia definitiva
Dentitia
de lapte numara 20 dinti (lipsesc premolarii). Incepe sa apara in jurul varstei
de 6 luni si se schimba in jurul varstei de 6 ani.
Dentitia
definitiva numara 32 dinti specializati pe functii astfel:
- incisivii cu rol de taiere
- caninii
- premolarii
- molarii
Formula
dentara pentru arcada superioara este:
- incisivii 4
- caninii 2
- premolarii 4
- molarii 6
Structura
interna a dintilor (de la exterior la interior):
- smalt (substanta osoasa)
- dentina sau cementul (substanta
preosoasa)
- pulpa dintelui in care se gasesc
capilare si nerv.
Structura
externa a dintelui:
- coroana dentara vizibila se afla la
limita gingieie
- radacina este partea implantata in
alveola.
Limba
este un organ muscular cu rol in deglutitie, masticatie, formarea bolului
alimentar, perceperea gustului alimentelor si vorbire.
b)
Faringele (vezi respiratie)
c)
Esofagul este un tub musculo-elastic prin care bolul alimentar trece din
faringe spre stomac. In esofag alimentele nu sufera nici un fel de
trasnformare. Are o lungime de aprox. 20 -25 cm, strabate toata cutia toracica
si muschiul diafragm si patrunde in stomac prin orificiul cardia.
d)
Stomacul este situat in partea superioara a cavitatii abdominale, sub muschiul
diafragm.
Seamana
cu un burduf in care alimentele stationeaza 3 – 4 ore, timp in care sunt
amestecate cu sucul gastric. Are forma literei J, sau forma de carlig de undita.
Prezinta
2 curburi:
1. curbura mica priveste catre ficat
2. curbura mare priveste catre flancul
stang.
Prezinta
3 portiuni si anume:
1. fundul stomacului (o zona in care
alimentele nu ajung niciodata si in care se formeaza o bula de aer)
2. corpul stomacului in care are loc
digestia gastrica
3. antrul pilonic este partea orizontala
terminala a stomacului
Stomacul
comunica prin orificiul cardia cu esofagul si prin orificiul pilor cu intestinul
subtire (duodenul).
Peretele
stomacului este alcatuit din 4 invelisuri sau tunici.
1. Invelisul intern: mucoasa gastrica
strabatuta de glande care secreta mucus si suc gastric
2. Tunica sub mucoasa: contine vase de
sange si nervi
3. Tunica musculara: contine fibre
musculare netede orientate circular, transversal si oblic. Ele asigura
amestecul alimentelor cu sucul gastric.
4. Invelisul exterior, fibros, cu rol
protector.
e) Intestinul subtire este segmentul cel
mai lung al tubului digestiv cu 2 portiuni, una fixa numita duoden si una
mobila numita intestin propriu zis sau jejuno-ileon.
Duodenul
se afla in continuarea stomacului, are forma de potcoava si o lungime de aprox.
20 cm. In potcoava duodenului se afla capul pancreasului.
In duoden
se finalizeaza descompunerea chimica a alimentelor inceputa in stomac, se
realizeaza sub actiunea a 3 sucuri digestive:
1. Sucul pancreatic
2. Bula de la ficat
3. Sucul intestinal produs de glandele
risipite in toata mucoasa duodenului.
Intestinul
propriu zis, jejuno-ileon, are o lungime de aprox. 5 cm si este incolacit in
cadrul format de intestinul gros, sub forma de anse sau serpentine.
In
jejuno-ileon nu mai au loc procese de descompunere chimica a alimentelor ci
doar de absorbtie intestinala. Absorbtia reprezinta procesul prin care
alimentele nutritive rezultate in urma digestiei trec din lunenul intestinului
in sange.
f) Intestinul gros se mai numeste si
colon. Are o lungime de aprox. 1,6 m si prezinta 3 ramuri:
1. Colonul ascendent
2. Colonul transversal
3. Colonul descendent care se termina
prin colonul sigmoid si rect cu orificul anal.
La limita
dintre intestinul subtire si intestinul gros se afla valvula ileo-cecala, ea se
continua cu cecumul (prima portiune a intestinului gros), lateral de cecum se
afla apendicele.
Atat in
peretele intestinului subtire, cat si in peretele intestinului gros se gasesc
fibre musculare netede prin a caror contractie se realizeaza tranzitul =
peristaltism intestinal.
Glandele anexe
a) Glande salivare
- in cavitatea bucala sunt foarte multe glande salivare
mici, raspandite in toata mucoasa si 3 perechi de glande salivare mari care
produc 1,5 litru de saliva zilnic.
Cele 3 perechi de glande mari sunt :
1. Glandele parotide (situate pe obraz)
2. Glandele submandibulare ( submaxilare)
3. Glande sublinguale
Saliva este un suc digestiv care contine 90% apa, ioni
minerali, mucus, o substanta antibacteriana numita LIZOZIM care are rolul de a
distruge microorganismele patrunse odata cu alimentele si de a activa o serie
de produsi digestivi.
Saliva contine o singura enzima numita AMILAZA sau
PTIALINA salivara care incepe descompunerea amidonului inca din cavitatea
bucala.
b) Ficatul este cea mai mare glanda anexa cu o
greutate de aproximativ 1,5 kg la 70 kg greutate.
- se afla in partea dreapta superioara a cavitatii
abdominale sub muschiul diafragm (hipocondrul drept)
- celulele ficatului produc bila (fierea) colectata prin
canalicule biliare in 2 canale hepatice ( drept si stang) care ies din cei 2
lobi ai ficatului.
Din unirea lor rezulta canalul hepatic comun care
transporta bile in vezica
biliara = colecist
In vezica biliara aflata pe fata inferioara a ficatului,
bila se concentreaza si se transforma dintr-un lichid de culoare galbena
intr-unul de culoare verde. Din vezica biliara prin canalul coledoc bila este
evacuata in duoden unde participa la digestia intestinala.
Bila contine apa, saruri
biliare, colesterol, ioni
minerali, pigmenti biliari, BILIVERDINA si BILIRUBINA.
Sarurile biliare sunt cele care se combina cu lipidele
din alikmente facandu-le hidrosolubile (usor de atacat de catre enzimele
sucului pancreatic)
c) Pancreasul este o glanda mixta ppentru ca produce
suc pancreatic ca si secretie exocrina si insulina si glucagon ca hormon
(secretie endocrina)
- este localizat in cavitatea abdominala sub stomac in
curbura duodenului.
Sucul pacreatic este colectat de canalul pancreatic
principal su eliminat tot in duoden prin acelasi orificiu ca si canalul coledoc.
Sucul pancreatic se secreta in cantitate de 1,5-2 litri
zilnic si contine apa, ioni minerali, bicarbonat
de sodiu ( necesar
neutralizarii aciditatii chimului
gastric care vine din
stomac). Mai contine 3 tipuri de enzime care finalizeaza descompunerea chimica
a substantelor organice descopunere inceputa in stomac.
Produsii finali ai descompunerii chimice sunt :
– in cazul proteinelor --- aminoacizi
– in cazul lipidelor --- acizi grasi si glicerol
– in cazul glucidelor --- glucoza si mai rar maltaza
Fiziologia digestiei gastrice
In stomac alimentele stationeaza 3-4 ore si sunt amestecate cu sucul gastric.
Sucul gastric este secretat de glandele din
peretele mucoasei gastrice (1,5-2 L) si contine apa, mucus, acid clorhidric si
enzime
Acidul clorhidric are 2 functii:
– distruge microorganismele care ajung
in stomac
– activeaza pepsina gastrica (enzima care incepe
descompunerea proteinelor inca din stomac)
Enzimele sucul gastric sunt : PEPSINA
(incepe descompunerea chimica a proteinelor), LIPAZA ( incepe descompunerea
chimica a lipidelor) , GELATINAZA ( incepe descompunerea chimica a gelatinei).
La sugari exista o enzima speciala numita LABFERMENT care precipita cozeina din
lapte pentru a o transforma intr-un produs usor de digerat in duoden.
Fiziologia digestiei duodenale
In duoden ajung resturile ramase nedescompuse impreuna cu suc gastric. Acest
amestec formeaza chimul gastric. Continuarea digestiei se realizeaza si
se finalizeaza sub actiunea celor 3 sucuri eliminate in duoden : BILA,
PANCREATIC, INTESTINAL.
Sucul intestinal este eliminat de celulele din mucoasa duodenului si are
aproximativ aceiasi compozitie chimica ca si a sucului pancreatic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu