marți, 17 martie 2015

EPIDEMIOLOGIE 1 13.03.2015

EPIDEMIOLOGIE                                                                                                                13.03.2015
CURS 1

FACTORII PROCESULUI INFECTIOS

            Procesul infectios reprezinta starea patologica care se caracterizeaza prin patrunderea si multiplicarea in organism a microorganismelor patogene.
            In producerea procesului infectios participa trei factori importanti:
1.      Agentul patogen: reprezinta forta de actiune a procesului infectios
2.      Organismul gazda care prin reactivitatea sa stabileste intensitatea, extinderea si chiar aparitia procesului infectios
3.      Mediul inconjurator care prin factorii sai geografici, sociali si economici pot inlfuenta fie asupra agentului patogen, fie asupra organismului gazda.

AGENTUL PATOGEN reprezinta cauza principala a procesului infectios fiind reprezentat de microorganisme patogene pentru om: virusuri, bacterii, ricketi, fungi patogeni (candida), protozoare, etc.
Patogenitatea unui germen defineste capacitatea lui de a invinge apararea organismului si de a produce un proces infectios specific.
Caracterele de patogenitate ale bacteriilor sunt:
-          Virulenta
-          Toxinogeneza
Virulenta este proprietatea unui agent microbian de a patrunde in organism, de a-l invada si multiplica, producand leziuni si tulburand functiile organismului.
Toxinogeneza reprezinta capacitatea germenilor de a elabora substante toxice denumite toxine bacteriene care de fapt sunt otravuri puternice.
Se cunosc doua categorii de toxine:
-          Exotoxinele (toxine adevarate) sunt toxinele pe care germenul le elimina in organismul infectat. Astfel de toxine detine bacilul botulinic, tetanic, difteric, etc.
-          Endotoxinele sunt strans legate de celula bacteriana si care nu pot fi eliberate in organismul gazda decat prin distrugerea lor (toxinele salmonelelor, bacilul dizenteric, etc.)
REACTIVITATEA ORGANISMULUI GAZDA reprezinta modul in care reactioneaza organismul nostru in contact cu germenii patogeni.
Organismul poate sa se apere importiva atacurilor microorganismului patogen, apararea antiinfectiilor se poate realiza prin:
a)      Imunitatea naturala fata de infectii: acea stare de nereceptivitate innascuta, conditionata de un complex de factori ereditari. Deci, este capacitatea unui organism normal de a ramane neafectat de un agent patogen si care reprezinta o insusire innascuta ce se transmite ereditar la descendenti.
b)      Starea de rezistenta fata de infectii se poate realiza si prin imunitatea dobandita sau castigata, imunitate care apare ca rezultatul unui conflict pe care organismul il duce la un moment dat impotriva unui agent infectios, fie in mod activ sau pasiv.
Imunitatea dobandita activ este rezistenta pe care organismul o capata in lupta cu bolile infectioase.
Cea dobandita pasiv poate fi rezultatul transmiterii transplacentare a anticorpilor de la mama la noul nascut. Poate fi si artificiala, realizata in mod voit prin administrarea de seruri.
MEDIUL INCONJURATOR prin factorii lui economici, sociali influenteaza aparitia sau nu a unui proces infectios.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu