luni, 9 martie 2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE 1 06.03.2015

BOLI INFECTO-CONTAGIOASE                                                                                      06.03.2015
CURS 1


NOTIUNI DE BAZA IN PATOLOGIA INFECTIOASA

1.      Boala infectioasa (boala transmisibila) reprezinta acea stare anormala a organismului consecinta a patrunderoo si multiplicarii unor germeni patogeni ca bacterii, virusuri, ricketi, si care este urmata de regula de manifestari clinice.
2.      Infectia reprezinta rezultatul patrunderii si multiplicarii germenilor in organismul gazda dar care nu este urmata obligatoriu de o boala infectioasa.
Deci, infectia nu este un termen sinonim cu boala infectioasa.
3.      Caracterul contagios al acestor afectiuni. Contagiozitatea unei boli infectioase reprezinta capacitatea ei de a se extinde la persoanele susceptibile la boala.
Contagiozitatea bolii este in functie pe de o parte de cantitatea de germeni precum si de calea de eliminare a acestora din organism.
4.      Contaminarea care defineste depunerea de germeni pe tegumente si mucoase. Reprezinta insa si prezenta gemrenilor in apa, lapte, alimente, sange, medii de cultura sau in solutii de perfuzie incorect sterilizate.
Factorii care determina aparitia bolilor infectioase sunt reprezentate de microroganisme patogene, adica de germeni patogeni, reprezentati de virusuri, chlamidii, bacterii, ricketi, fungi patogeni, metozoare, etc.
Clasificarea bolilor infetioase:
1.      Dupa criteriul etiologic se impart in bacterioze (afectiuni produse de bacterii), viroze (de virusuri), micoze, parazitoze, ricketioze, etc.
2.      Criteriul epidemiologic in care bolile infectioase sunt clasificate in raport cu locul de patrundere a germenilor in organism cunoscut drept poarta de intrare precum si de modul de transmitere. In raport cu acestea se cunosc:
-          Boli aerogene: poarta de intrare aparatul respirator, transmiterea se face pe calea aerului
-          Boli digestive: poarta de intrare calea gastrointestinala, transmiterea prin apa, alimente, maini murdare
-          Boli infectioase prin contact direct pe cale cutanata sau mucoasa
-          Zoonozele care definesc afectiuni ce provin de la animal la om si care se transmit pe diferite cai aerogene, digestive, etc
3.      Criteriul in raport cu evolutia bolii si se cunosc boli infectioase acute, subacute si cronice
4.      Criteriul practic dupa modul desfasurare al bolii si se impart in boli generale sau sistemice si boli locale.
Bolile generale se impart in doua categorii:
-          Boli infectioase generale ciclice
-          Boli infectioase generale aciclice
Bolile infectioase generale ciclice prezinta o evolutie regulata si se desfasoara dupa un tipar care cuprinde mai multe perioade care se succed constant. Majoritatea bolilor infectioase sunt ciclice.
Bolile infectioase aciclice sunt reprezentate de septicemii care constau in afectiuni cu prezenta constanta a germenilor in sange.
Perioadele bolii infectioase ciclice:
1.      Perioada de incubatie care defineste timpul scurs din momentul infectant pana la aparitia primelor semne de boala locale si generale. Aceasta perioada este considerata ca perioada clinica tacuta a bolii. in raport cu durata perioadei de incubatie bolile infectioase se impart in trei categorii:
a)      Boli cu incubatie scurta intre 1-7 zile (gripa, scarlatina, toxiinfectiile alimentare, etc)
b)      Boli cu perioade de incubatie medie 8-21 zile (hepatita A, rubeola, varicela, variola, tusea convulsiva)
c)      Boli cu incubatie lunga sau foarte lunga (hepatita B 6-180 zile, TBC 4-6 saptamani)
2.      Perioada de debut sau de invazie a bolii care se caracterizeaza prin aparitia semnelor clinice nespecifice bolii
3.      Perioada de stare a bolii caracterizata prin aparitia manifestarilor esentiale ale bolilor respective
4.      Perioada de declin si convalescenta care atunci cand evolutia este favorabila se caracterizeaza prin scaderea si disparitia semnelor de boala.
Perioada de convalescneta poate fi etapa fie de reparare a leziunii cu vindecarea bolii care poate fi completa sau incompleta, dar in aceasta perioada pot apare complicatii, recaderea bolii, vindecare prin infirmitate sau invaliditate, precum si cronicizarea bolii ceea ce denota in bolile infectioase o vindecare fara sterilizarea bacteriologica.
Semnele principale ale bolilor infectioase
1.      Modificari de la nivelul tegumentelor si mucoaselor.
Examenul clinic al bolii urmareste evidentierea modificarilor produse atat local cat si general. Modificarile de la nivelul tegumentelor in bolile infectioase sunt cunoscute sub denumirea de exantem, iar modificarile de la nivelul mucoaselor sunt enantem infectios.
            Modificarile cutanate (exantemul infectios) cuprind modificari de culoare. Leziunea elementara produsa prin modificarile culorii este macula sau pata care poate fi sub aspect de paloare, cianoza, icter, galbuie. Este consecinta procesului inflamator de la nivelul tegumentului.
            Ca modificare cutanata se inscrie si leziunea elementara solida caracterizata printr-o constitutie dura care nu contin lichid si cunoscute drept papula.
            O alta leziune cutanata care contine lichid, fiind cea mai frecventa din bolile infectioase este vezicula. Reprezinta o colectie cu serozitata clara, cricumscrisa, frecventa in varicela, variola, etc.
            Leziunea similara veziculei, dar cu continut purulent este pustula. Leziunile determinate prin procesul inflamator care determina distrugerea tesuturilor sunt cunoscute precum ulceratia care se caracterizeaza printr-o pierdere du substanta ce poate interesa toate straturile pielii. Crusta care se formeaza pe suprafata epidermului si care apare ca o etapa de evolutie a veziculeleor si pustulelor.
            Escara sau sfacelul rezulta din necrozarea unei parti limitate a pielii. Leziunea este de culoare neagra si se elimina din piele  lasand o ulceratie. Aceasta modificare cutanata pooate fi localizata dar poate fi si eruptie generalizata.
            A doua categorie de modificare de la nivelul mucoaselor cunoscute ca enantem infectios prezinta ca o manifestare frecventa anginele.
            Se cunosc diverse tipuri de enanteme (enantemul scarlatinos din rujeola).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu