joi, 19 februarie 2015

PNEUMOLOGIE 9 17.02.2015

PNEUMOLOGIE                                                                                                                  17.02.2015
CURS 9

CANCERUL BRONHOPULMONAR

            Defineste o tumora maligna cu punct de plecare in bronhii. Faza bronsica a bolii este de scurta durata, deoarece afectiunea evolueaza invadand parenchimul pulmonar.
            Idealul consta  in accea ca acest cancer este benefic a fi identificat in faza de debut, deci faza bronsica pana a se produse invadarea plamanului.
            Etiopatogenie
Reprezinta o forma frecventa de cancer, este depasit de cancerul gastric. Etiologia este necunoscuta
Se cunosc o serie de factori favorizanti: tutun, substante radioactivr, inflamatii cronice, etc.
Anatomopatologic
Tumora prezinta localizare frecventa la plamanul drept, in special in bronhiile mari si lobul superior.
In faza initiala bronsica, in mod frecvent este bine suportat de bolnav, de aceea ramane multa vreme nedescoperit.
Simptomatologie
Consta in special in reactia determinata de tumora atat la nivelul bronhiei, unde poate determina dilatatie, obstructie, cat si la nivelul parenchimului pulmonar, unde determina o lipsa a aerului alveolar, ceea ce defineste atelectazia pulmonara.
Debutul imbraca trei aspecte:
1.      Poate fi un debut insidios, manifestat prin tuse precoce, continua, rebela la tratament. Expectoratie mucoasa sau mucopurulenta, cu struri sangvinolente, alteori cu hemoptizii abundente, dureri toracice, dispnee
2.      Este debutul acut manifestat fie ca o pneumonie pulmonara, fie ca un abces pulmonar.
3.      Debutul tardiv care apare in perioada de metastaze si manifestat sub forma de afectiune de tip reumatismal cu artralgii sau manifestari sub aspect neurologic cu polinevrite, de aspect endocrin, etc.
Se cunosc 2 mari forme de cancer pulmonar:
1.      Forma hilara, cea mai frecventa cu o simptomatologie in special bronsica, constand din dispnee, respiratii suieratoare, etc.
2.      Forma periferica care evolueaza un timp indelungat, asimptomatic si care se descopera numai prin examen radiologic.
In perioada de stare a bolii simptomele de debut ca tuse, durere toracica se accentueaza si se insotesc de aparitia semnelor generale care constau in oboseala, pierdere in greutate, inapetenta, febra, paloare.
Semnele radiologice constau din prezenta unor opacitati rotunde, existente in parenchimul pulmonar, insotite de atelectazie pulmonara.
Deci, examenul fundamental de diagnostic este bronhoscopia prin care se evidentiaza pe de o parte modificarile de la nivelul bronhiilor si plamanului, dar prin care se poate recolta atat fragmente din tumora, cat si secretiile bronsice in vederea examenului histologic.
Astazi, diagnosticul se pune prin examenul de laborator care consta in cercetarea celulelor neoplazie in sputa. Acest examen poate evidentia prezenta tumorii cu 1-5 ani inaite ca tumora sa se poata diagnostica prin celelalte metode.
Evolutie
Diagnosticul cancerului bronhopulmonar, de regula se pune tardiv atunci cand tratamentul este inoperanta datorita faptului ca tumora are faza initiala silentioasa care dureaza intre 5-6 ani.
Cand diagnosticul se pune, evolutia este in general rapida, bolnavul decedeaza in maxim 2 ani de la precizarea diagnosticului.
Exista si cancerul bronhopulmonar secundar, care este un cancer metastatic ce porneste de la prostata, san uter, tiroida, stomac, colon si rect.
Spre deosebira de cancerul primitv se realizeaza radiologic o imagine nodulara multipla, metastazele fiind localizate la periferia plamanului.
Este un cancer rebel la tratament si are ca simptom principal o dispnee accentuata.
Prognosticul este fatal.

Ca tratament este cel chirurgical si intrucat diagnosticul se pune tardiv, cand interventia chirurgicala este depasita se administreaza tratament medicla constand in radioterapie, cobolatoterapie, citostatice, antibiotice pentru combaterea infectiei si tratament simptomatic pentru combaterea tusei, hemostatice, analgezice (Mialgin), vitamine, oxigen, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu