luni, 23 februarie 2015

CARDIOLOGIE 9 20.02.2015

CARDIOLOGIE                                                                                                                    20.02.2015
CURS 9

INFARCTUL MIOCARDIC ACUT (IMA)

            Este o complicatie ca cardiopatiei ischemice caracterizata prin obstructia brusca si completa a arterelor coronare ce determina necroza partiala a muschiului cardiac.
            Clasificare: in functie de zona afectata
-          IMA apical – necroza miocardului la varful inimii
-          IMA septal – necroza septului ce desparte cele doua ventricule
-          IMA anterior – necroza fetei anterioare a miocardului
-          IMA lateral – necroza fetei laterale
-          IMA inferior – necroza fetei bazale
Cauze:
-          Factori determinanti: ateroscleroza care determina depunerea de placi ateromatoase de-a lungul peretilor interni ai arterelor coronare reducand artera. Spasmul coronarian si contracture musculaturii din zona respectiva pot determina obstructia complete a fluxului sangvin. Foarte rar intalnite sunt: anemiile severe, hipotensiunea, consumul de cocaina, hipoxia cu monoxid de carbon si emboliile arteriale coronariene formate din cholesterol, aer, substante uleioase, septicemii.
-          Factori favorizanti: hipercolesterolemia (> 200 mg/dl), HTA, Dz decompensate, fumatul, stari emotionale puternice de genul furiei, frica, insomniile, supraalimentatia, istoricul familial. Se tine cont de membrii familiei care au boli cardiace.
Patogenie: obstructia arterelor coronare; tesut necrozat
Clinic: durerea retrosternala cu caracter de gheara, compresiune toracica, sufocare sau senzatie de moarte iminenta, iradiere in spate, umar, maxilar, dispnee care poate insoti durerea, ea poate fi uneori izolata si poate fi singura manifestare la persoanele varstnice sau la pacientii cu Dz, greata, varsaturi, anxietate, cefalee, tuse.
Pacientii in varsta si cu Dz pot avea manifestari subtile plangandu-se numai de fatigabilitate sau stare de slabiciune sau lipotimie.
Cei care au un status mental alterat (dementa, confuzie) nu pot oferi date despre atacurile de ischemie coronariana.
Peste 50% din cazurile de IMA sunt silentioase.
La examenul fizic ave: febra, hipo sau HTA in functie de cat e de intinsa zona de infarct, transpiratie, extremitati reci.
Investigatii: transaminazele anunta instalarea infarctului, EKG – inregistreaza activitatea electrica a inimii, durata fiecarei batai si stabileste daca in antecedente a avut IMA.
Ambulator: holter – monitorizarea ambulatorie ce reprezinta inregistrarea activitatii electrice a inimii in timpul activitatii zilnice. El testeaza starea inimii si analizeaza activitatea ei in timpul activitatii desfasurate.
Radiografia toracica stabileste daca inima este modificata.
Ecocardiografia foloseste ultrasunetele care evidentiaza structura si contractile, marimea inimii, se obtin relatii importante despre ritmul cardiac.
Tomografia si RMNUL sunt imagistice computerizate. Se obtin informatii despre inima.
Testul de efort – un monitor conectat la nivelul inimii, pacientul merge pe o banda rulanta si se apreciaza modul in care inima se comporta la efort si evidentiaza (stabileste cauzele care pot determina o angina).
Angiografia – injectarea substantei de contrast la nivelul coronarelor pentru evaluerea arterelor coronare).
Complicatii:
-          Tulburari de ritm cardiac, fibrilatie ventriculara/tahicardie ventriculara care apar in primele 48 h si sunt determinate de ischemie
-          Insuficienta cardiac cronica, severitatea ei este determinate de intinderea zonei infarctate
-          Socul cardiogen da o mortalitate de 70%, iar ruptura ventriculara este un eveniment rar catastrophic crae da mortalitate > 90% din cazuri.
Tratament:
-          Betablocante folosite pentru controlul ritmului cardiac (Metoprolol)
-          Aspirina (antiagregant): imediat pentru ca scade mortalitatea si aparitia altor infarcte
-          Nitratii: de obicei nu se administreaza pacientilor cu ritm < 60 sau >100
-          Analgezice: morfina, ea amelioreaza durerea si anxietatea instalata
-          Administrarea tromboliticelor: in primele 12h de la aparitia simptomelor (trombostop, heparina), care reduc mortalitatea dupa un IMA
-          Tratamentul chirurgical: angioplastia (este indicata pacientilor la care tratamentul trombolitic a esuat sau are contraindicatiie pentru trombolitice) sau bypassul coronaro-aortic (grefa venoasa/arteriala la pacientii unde angioplastia a esuat, se uneste aorta cu artera coronara)
Dieta:
-          Initial nu se alimenteaza oral pana la stabilizare (perfuzie)
-          Dieta desodata, fara grasimi, cholesterol, alcool, fumat
-          Primele 48h la pat, nu se misca deloc. Dupa se reincepe gradat activitatea fizica.
Prognostic:
-          IMA are o rata de mortalitate de 30%; 5-10% din supravietuitori decedeaza in primul an de la IAM suferit; jumatate din decese survin inainte de internare si aprox jumatate din pacientii cu IMA se reinterneaza pana intr-un an de la evenimentul initial.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu