vineri, 20 februarie 2015

OFTALMOLOGIE 5 16.01.2015

OFTALMOLOGIE                                                                                                                16.01.2015
CURS 5


CATARACTA



            Se caracterizeaza prin opacifierea cristalinului, ceea ce blocheaza trecerea fasciculului luminos catre retina, determinand tulburari de vedere.
            Cauze: varsta inaintata (cataracta senila), expunere excesiva la raze UV din lumina naturala, dar si din cea artificiala din saloanele pentru bronzat; Dz decompensat cu valori foarte mari ale glicemiei; alte boli oftalmologice – glaucomul, dezlipire de retina (femei cu hipermetropie care nasc natural); tratamenutl cronic cu corticosteroizi, expunerea frecventa la raze x (in boli maligne).
            Factori genetici:
Trebuie sa se tina cont de predispozitia familiala, leziunile oculare prin taumatisme, etnia (risc crescut la afroamericani), sexul feminin, unele infectii din timpul sarcinii (ex: rubeola, varicela), care pot determina cataracta la nou nascut, alcoolismul.
Clinic:
Vedere incetosata, neclara, vedere dubla (diplopie) si fotofobie fie pentur lumina naturala sau artificiala.
Din cauza disconfortului vizual cauzat de lumina farurilor in trafic, sofatul este dificil. Apare dificultatea in desfasurarea activitatilor zilnice.
Investigatii: examen oftalmologic la microscop.
Majoritatea cazurilor nu provoaca tulburari vizuale grave, nu necesita tratament chirugical.
Alteori, poate evolua spre cataracta severa cu tulburari vizuale severe, care influenteaza activitatile cotidiene si cititul.
Tratament: cel chirurgical este singurul eficient si consta din indepartarea cristalinului, inlocuirea lui cu o piesa artificiala – impant intraocular.
Se mai poate folosi si o lentila de contact cu o functie identica.

Interventia chirurgicala se face dupa luni/ani de la debut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu